torstai 17. maaliskuuta 2011

Sabai-dee

Reissuni jatkui Kiinan Yunnanin provinssista Laosiin. Rajan ylitys Kiinan Bohanista Laosiin sujui yllättävän helposti. Rajamuodollisuuksiin kului aikaa yhteensä noin tunnin verran ja viisumin Laosiin sai ostettua suoraan rajalta. Matka Jinghongista Luang Nam Tha:han Laosissa kesti yhteensä noin 6 tuntia. Ensivaikutelma Laosista oli uskomattoman rauhallinen verrattuna Kiinan hälinään. Maassa on melko suuresta pinta-alastaan huolimatta vain hieman enemmän asukkaita kuin Suomessa ja paikallisessa kulttuurissa arvostetaan kiireettömyyttä. Tuntui kuin aika olisi hidastunut rajan ylittäessä.

Luang Nam Tha on paikkakuntana pieni, hädintuskin kaupunki. Turisteja näkyi katukuvassa kuitenkin melko paljon koska paikka on tunnettu hyvistä ulkoilumahdollisuuksista. Meinasin alunperin jatkaa matkaa pysähtymättä kaupungissa mutta päädyinkin viettämään yhden päivän ajellen moottoripyörällä kierrellen lähiseutua. Tällä tavoin sai hieman kuvaa tavallisen laosilaisen elämästä: ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä Laosissa asuu pienissä kylissä maaseudulla. Jälkeenpäin ajatellen tämä päivä oli erinomainen koska kaikki muut kohteeni Laosissa oli erittäin turistivilkkaissa paikoissa jossa paikallista elämää ei hirveästi näkynyt.

Luang Nam Thas:ta jatkoin matkaa yöbussilla Luang Prabangiin, joka ehkä tunnetuin turistikohde Laosissa. Bussimatka olikin melko karua Kiinan mukavuuksien jälkeen. Sain bussista paikan aivan viimeiseltä penkiltä jossa jalkatilaa ei ollut lainkaan. Kaikenlisäksi mutkitteleva vuoristotie Luang Prabangiin oli uskomattoman kuoppainen. Nukahtamisesta ei ollut toivoakaan.

Perillä odotti kuitenkin oikein kaunis kaupunki. Luang Prabangissa buddhalaisvaikutteinen laosilainen tyyli yhdistyy sulavasti siirtomaa-ajalta peräisin oleva ranskalaiseen tyyliin. Kaupunki sijainti on lisäksi ihanteellinen Mekongin ja sen sivujoen risteyksessä. Luang Prabangissa viihtyy useammankin päivän katsellen vanhan kaupungin useita nähtävyyksiä ja nauttien erinomaisista patongeista. Auringonlaskua kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa vanhan kaupungin keskellä sijaitsevalla kukkulalla joka tosin siihen aikaan täyttyy äärimmilleen muista turisteista. Kaupungissa on hyvä nauttia myös lukuisista erityylisistä ravintoloista ja kokeilla aitoa laosilaista hierontaa. Kaupungin lähistöllä kannattaa käydä ainakin Kuang Si –vesiputouksilla jonne on kaupungista n. 30 kilometrin matka.

Luang Prabangista matka jatkui Vang Viengiin joka on hyvin erilaisella tavalla suosittu turistikohde. Siinä missä Luang Prabangin katukuvassa näkyy lukuisia vanhempia ranskalaispariskuntia, Vang Vieng on nuorten bileparatiisi. Paikka on tunnettu huvista nimeltä tubing, johon kuuluu traktorinrenkaalla ajelehtiminen jokea pitkin pysähtyen matkalla virvokkeille lukuisiin joenrantabaareihin. Juomisen ohessa baareista voi mm. hyppiä köysillä veteen ja muutama ihminen vuodessa onnistuukin katkaisemaan tässä hommassa matkansa lyhyeen. Hienolla säällä lipuminen jokea pitkin on yllättävän rentouttavaa mutta suurimmalla osalla ihmisistä matka ei tosin jatkunut ensimmäistä baaria pidemmälle. Rankan tubingpäivän jälkeen voi palata kaupungille josta löytyy kaiken normaalin yöelämän lisäksi myös lukuisia baareja joiden ohjelmaan kuuluu patjojen päällä loikoilu Frendejä katsellen. Vang Viengistä löytyy bailauksen lisäksi myös erinomaiset mahdollisuudet ulkoiluun kaupungin lähiseudun hienoilla vuorilla ja joilla. Kaupungin matkatoimistot järjestävät mm. melonta-, kiipeily, pyöräily sekä patikointiretkiä.

Viimeinen pysäkkini Laosissa oli pääkaupunki Vientiane, joka sijaitsee aivan Thaimaan rajalla. Matka Vang Viengistä Vientianeen taittui hyvin eksoottisella lava-autokyydillä, joka oli karu kokemus paikallisesta matkailutyylistä. Lavalla istuessa kaikki liikenteen pölyt ja pakokaasut tulivat kätevästi lavan katonrajasta suoraan päin naamaa, ja naamamme olivat värjäytyneet mustiksi Vientianeen päästessä.

Vientianessa on paljon samaa näkyä kuin Luang Prabangissa, tosin pääkaupunkina se oli huomattavasti vilkkaampi. Kaupungin nähtävyydet kerkeää katsoa parissa päivässä, mutta niiden lisäksi voi vaikka maistella vanhan kaupungin lukuisissa ravintoloissa laosilaisia herkkuja, mm. tulista larb-nimistä lihasalaattia. Vientianesta pääsee bussilla n. tunnissa Thaimaan puolelle Nong Khai:hin. Jatkoin itse matkaa Thaimaan läpi oikaisten Kambodžaan.

Kuvagalleria Laosista: https://picasaweb.google.com/106958898097006014197/Laos?authkey=Gv1sRgCICBzMi3-tv0Wg#


Kambodžan vilkkain turistikohde löytyy Siem Reapin kaupungista jonka lähellä sijaitsevat muinaisen Angkorin temppelit. Paikalla sijaitsi n. 1000 vuotta sitten Angkorin valtakunnan pääkaupunki, joka oli esiteollisen ajan suurin kaupunki. Paikalla sijaitsee nykyään yli 1000 tuhannen eri temppelin rauniot joista tunnetuin on Angkor Wat.

Siem Reapin kaupungissa ei itsessään ole paljoa nähtävää mutta temppelien suosion vuoksi kaupungista on kehittynyt yksi maan suurimmista. Sieltä löytyy myös kaikki turistivirtoja tukevat palvelut ja hotellihuoneista ei tuntunut olevan pulaa edes Kiinalaisen uuden vuoden aikaan jolloin kaupunki täyttyi turisteista.

Angkorin temppelien katsomiseen kannattaa varata aikaa ainakin 1-2 päivää jos haluaa nähdä kaikki suurimmat/kuuluisimmat temppeleistä mutta temppeleihin saa ostaa jopa viikonkin lippuja jos haluaa nähdä kaiken mahdollisen. Itselleni ainakin Angkor Wat oli kaikessa suuruudessaan vaikuttavin rakennus mitä olen ikinä nähnyt.

Siem Reapista jatkoin matkaa Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin, joka mielenkiintoinen yhdistelmä uutta, vanhaa, kambodzalaista sekä ulkomaista. Kaupungin rantabulevardia kävellessä voisi luulla olevansa joissain eurooppalaisessa kaupungissa hienoine hotelleineen ja ravintoloineen mutta jos keskustaa katselee enemmän niin huomaa myös miten köyhiä monet paikalliset edelleen ovat. Kaupungista jäi myös elävästä mieleen loputtomat määrät moottoripyöriä mitkä täyttävät kaikki kadut. Pnomh Penhistä löytyy lukuisia nähtävyyksiä, mutta parhaiten mieleen jäivät Toul Sleng –vankilamuseo ja Cheoung Ek killing fields, jotka kertoivat Kambodžan julmasta ja surullisesta historiasta 70-luvun lopun hirmuvallan alla jossa miljoonat ihmiset saivat surmansa.

Kambodžan rannikolla on myös useampi rantakaupunki joissa on vaihteleva määrä turisteja. Itse kävin Kampot- ja Koh Kong –nimisissä rantakaupungeissa ja molemmat tarjosivat rauhallista pikkukaupunkitunnelmaa ja myös hienoja maisemia. Koh Kongin lähettyviltä löytyy myös hyviä mahdollisuuksia erilaisiin viidakko- ja snorklausretkiin. Molemmissa paikoissa on erittäin halpaa ja kätevää vuokrata moottoripyörä jos haluaa katsella lähiseutujen nähtävyyksiä.

Kuvia Kambodzasta: https://picasaweb.google.com/106958898097006014197/Cambodia?authkey=Gv1sRgCOHFvLnfwIuQMA#

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti