lauantai 18. joulukuuta 2010

Vapaa-aika

Aika juoksee ja talvi on saapunut Pekingiin. Vaikka ilmasto onkin huomattavasti Suomea lämpimämpi, niin talvikelit voivat ajoittain olla Pekingissä hyytäviä. Tämä johtuu purevasta tuulesta, joka tuntuu menevän paksuimpienkin vaatteiden läpi. Pakkasta on ollut ajoittain jopa alle -10 astetta mutta lunta ei ole toistaiseksi vielä satanut.

Tällä kertaa kerron vapaa-ajasta Pekingissä koska vaihtovuotena on harvalla mielessä pelkästään opiskelu. Olenkin jo kertonut aikaisemmin joistain Pekingin nähtävyyksistä, ja niissä riittää näkemistä pidemmäksikin aikaa. Mutta varsinkin näin talvella sightseeing ei aina ole niin mieluisa vaihtoehto.

Kiina on tunnetusti erittäin hyvä maa shoppailuun halvan hintatasonsa vuoksi. Vaatteita löytyy halvimmillaan erilaisista vaatemarketeista joita löytyy lukuisia ympäri Pekingiä. Vaatteita löytyy laidasta laitaan sekä miehille että naisille mutta markettivaatteiden laatu on kuitenkin vaihtelevaa. Joskus laatu vastaa merkkituotteiden laatua mutta pahimillaan vaatteet ovat pillalla ensimmäisen pesun jälkeen. Marketteihin kuuluu olennaisena osana myös tinkiminen. Kauppiaat antavat usein moninkertaisen lähtöhinnan verrattuna siihen millä he lopuksi suostuvat myymään tuotteen. Lähtöhinta voi olla jopa 10-20 –kertainen. Kun marketteja on jonkin aikaa kierrellyt sekä vaihtanut myös kokemuksia muiden vaihtareiden kanssa niin alkaa saada jonkinlaisen käsityksen hintatasosta. Tinkimistapoja on monenlaisia mutta olen itse huomannut tehokkaaksi aloittaa tinkimisen hieman alempaa kuin mitä ajattelee olevan sopiva hinta tuotteelle ja pysyä tiukkana hinnan suhteen, tehden vain muutaman pienen korotuksen.

Vaatteita voi ostaa toki myös merkkiliikkeistä mutta näissä hintataso voi olla usein Suomea vastaava tai jopa kalliimpi, laatu on kuitenkin usein parempaa. Halvempia merkkiliikkeitäkin löytyy, kuten esim. länsinaapurimme H&M. Hyviä paikkoja merkkiliikkeisä shoppailuun ovat esimerkiksi kielletyn kaupungin itä- ja länsipuolella sijaitsevat Xidan ja Wangfujing. Elektroniikan suhteen Kiinan hinnat ovat monissa tapauksissa Suomen tasolla, ja elektroniikkamarketeissa on hyvin vähän tinkimisvaraa.

Yliopistolla löytyy muutamia erilaisia ulkomaalaisille opiskelijoille suunnattuja vapaa-ajan ohjelmia. Lentopallossa ja jalkapallossa on omat joukkueensa lajeista kiinnostuneille ja joukkueet pelaavat myös yliopistojen välisissä turnauksissa. Itsepuolustuslajeista voi harrastaa ainakin karatea, ja alkusyksystä järjestettiin myös muutama kungfu-tunti. Kerran viikossa järjestettävillä kulttuuritunneilla voi tutustua erilaisiin kiinalaisiin taiteen muotoihin. Jos kuntoilu kiinnostaa, niin yliopiston lähistöllä sijaitsee muutamia kuntoklubeja joista halvimpiin voi saada vuoden jäsenyyden noin 1000 RMB (n.110€) hinnalla. Yliopisto järjestää myös muutamia retkiä lukukauden aikana joista ainakin yksi suuntautuu Kiinan muurille.

Pekingistä löytyy myös vilkasta yöelämää. Kiinalaiset tuntuvat suosivan usein iltaa viettäessään karaokebaareja, jotka kutsutaan KTV –nimellä. Toisin kuin suomessa, karaokebaareissa ei lauleta yleisön edessä vaan sulkeudutaan oman seurueensa kera n. 10 hengen huoneisiin joissa on kaikki tarvittavat karaokepuitteet. Tämä on toki oiva tapa viettää iltaa kavereiden kesken mutta ei välttämättä anna mahdollisuutta tavata uusia ihmisiä. Kaupungista löytyy kuitenkin useita länsimaalaistyylisiä baareja ja klubeja jotka ovat usein opiskelijoiden ja ulkomaalaisten suosiossa. Tunnettuja baari- klubialueita ovat esimerkiksi keskustan itäpuolella sijaitseva Sanlitun sekä kaupungin luoteisosan yliopistoiden keskellä sijaitseva Wudaokou. Hinnat ovat vaihtelevia, toisinaan vain murto-osan suomen hinnoista mutta joskus suomen hintatasoa vastaavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti