sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Matkailua

Vaihto-oppilasaikaan kuuluu toki myös matkustelu. Kiinan kansalliset lomapäivät antavat teoriassa oivia mahdollisuuksia matkusteluun sillä yliopistolla on melko tiukat säännöt koskien poissaoloja oppitunneilta. Valitettavasti huomasimme että kaikki kiinalaisetkin haluavat matkustaa juuri näinä aikoina. Junalippuja suosittuihin matkakohteisiin on erittäin vaikea saada ja molempien lomien kohdalla jouduimme tyytymään eri vaihtoehtoihin kuin mitä olimme alunperin suunnitelleet. 

Ensimmäisen loman aikana teimme päiväreissun Tianjiniin. Tianjin sijaitsee Pekingistä n. 120 kilometriä kaakkoon ja on 12 miljoonan asukasluvullaan yksi Kiinan suurimmista kaupungeista. Pekingin ja Tianjinin yhdistää v. 2008 valmistunut pikajuna jonka suuren nopeuden (n. 300 km/h) ansiosta matka taittuu mukavasti puolessa tunnissa. Junia kulkee myös lukuisia päivässä joten lippujen ostamisessa ei pitäisi olla ongelmia edes vilkkaina päivinä. Junalippu maksoi 60 yuania eli noin 7 euroa per suunta. 

Tianjinin rautatieasema sijaitsee hyvin lähellä kaupungin ydinkeskustaa joten kävelemällä pääsee kätevästi liikkumaan keskustan alueella. Keskusta on ainakin Pekingiin verrattuna huomattavasti kompaktimpi, minkä huomasi myös väenpaljoudessa. Ensimmäistä kertaa tunsi oikeasti olevansa maailman väkirikkaimmassa valtiossa. Tätä ei välttämättä Pekingissä huomaa koska kaupunkialue on pinta-alaltaan niin suuri. 

Tianjinillä on historiallinen satamakaupunki, ja kaupungin rakennustylissä näkyy edelleen selkeitä länsimaalaisia vaikutteita. Kaupungista löytyy esimerkiksi italialais- ja ranskalaistyyliset korttelit. Nämä yhdistettynä perinteisiin kiinalaisiin hutong (pikkukuja) -alueisiin sekä ultramoderneihin pilvenpiirtäjiin antavat kaupungin keskustalle melko monipuolisen ilmeen. Keskustassa kannattaa katsastaa ainakin edellä mainitut ulkomaiset alueet ja kävellä kaupungin jakavaa jokivartta pitkin joka on paikoin rakenettu todella viihtyisäksi. Keskustassa löytyy myös oivia shoppailumahdollisuuksia. Alla muutama kuva Tianjinista.


Näkymä rautatieasemalta

Jokivarsi

Italialainen kortteli


Pidemmällä lomalla eli Kiinan valtion kansallispäivän aikaan teimme nelipäiväsen reissun Datongiin, joka sijaitsee Shanxin provinsissa, n. 300 kilometriä länteen Pekingistä. Kaupungissa asuu vain vaatimattomat miljoona ihmistä, eli se on pikkukaupunki Kiinan tasolla. Kaupunkiin pääsee Pekingistä sekä junalla että bussilla. Käytimme mennessä bussia ja palasimme Pekingiin junalla. Näiden kokemuksien perusteella bussimatka oli nopeampi ja viihtyisämpi, mutta myös kalliimpi. Junamatkalla oli kuitenkin erittäin jylhät maisemat joten sitäkin voi suositella. Hintaa bussilipulle tuli n. 15€ ja junalipulle n. 5 €.

Datongissa ja sen lähialueilla sijaitsee runsaasti hiilikaivoksia jonka ansiosta kaupunki kasvaa erittäin nopeasti. Kaivokset ja lukuisat rakennustyömaat eivät juurikaan kaupunkia kaunista. Kaupungin lähialueilla sijaitsee kuitenkin mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuten vuorenseinämään rakennettu ’Riippuva luostari’ sekä tuhansilla buddhaveistoksilla täytetty luolasto Yungangissa. Nämä molemmat olivat näkemisen arvoisia kohteita mutta väenpaljous niissä oli kansallispäivästä johtuen jotain uskomatonta. Datongin ympäristössä kiehtovaa oli myös karu ja vuoristoinen luonto, mikä näyttää hyvin eksoottiselta suomeen verrattuna. Kaupungin karusta ulkoasusta huolimatta sitä voi suositella matkakohteena myös siinä mielessä että syrjäisemmästä sijainnista kaupungissa ei näy läheskään niin paljon länsimaalaisia vaikutteita kuin esim. Pekingissä. Oli hauskaa nähdä hieman tavallisempi kiinalainen kaupunki.


Maisemia

Datongin keskustaa 


Kaupungin karumpi puoli 


Riippuva luostari 


Ihmismassaa luostarin sisällä 


Yungangin luolat 


 
Luolien sisälle rakennettuja patsaita



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti