keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Back to school

Kiinan kielen oppitunnit ovat lähteneet käyntiin joten vaihtoajan arki on alkanut tulla tutuksi. Oppiaineita on kolme: kielioppi, puhuminen ja kuuntelu sekä keskustelu. Näistä selkeästi hyödyllisimmältä tuntuu kielioppi, joka toisin kuin nimestä voisi päätellä pitää sisällään lähes kaikkea kieleen liittyvää. Tästä aineesta on myös sanakokeet joka päivä jossa täytyy osata kirjoittaa 10-15 uutta merkkiä päivittäin. Melko tiivis tahti siis, vaikka olenkin jo kieltä opiskellut suomessa. Luokastani löytyy myös useita henkilöitä joilla ei ole lainkaan kokemusta kiinan kielestä. Voin kuvitella miten hankalaa alku on ollut heille.

Koulun alussa opiskelijat jaettiin ryhmiin, sijoittamalla samanmaalaiset henkilöt eri ryhmiin. Tämä esti ainakin omassa ryhmässäni tehokkaasti kuppikuntien muodostuminen ja edesauttoi muutenkin hyvän ryhmähengen muodostumista oppitunneilla. Omassa luokassani on opiskelijoita pääosin Keski-Aasian maista kuten Kazakstanista, Uzbekistanista ja Mongoliasta; Kaakkois-Aasiasta kuten Thaimaasta ja Indonesiasta; Lähi-Idän maista sekä Afrikan maista. Mukaan mahtui myös pari muuta Eurooppalaista itseni lisäksi. Erittäin monipuolinen joukko siis.

Jokaisessa oppiaineessa on oma opettajansa. Näistä on ainakin tähän mennessä vain hyvää sanottavaa. Etenkin kielioppituntien opettaja Ruan-laoshi saa eloisuudellaan luokan hyvin mukaan sekä osaa myös keventää tuntejaan loistavasti hyvällä huumorintajullaan. Opetustyyli perustuu tosin kaikilla opettajilla melko paljon asioiden jatkuvaan toistamiseen, mutta toisaalta kielen opiskellussa tämä toimii hyvin.

Oppitunnit ovat alkaneet myös siinä mielessä mielenkiintoisesti; että kaksi kansallista juhlapäivää, keskisyksyn juhla sekä Kiinan valtion kansallispäivä sattuivat molemmat heti ensimmäisille viikoille. Näinä päivinä on lakisääteistä lomaa, mutta oppitunteja onkin siirretty viikonlopuille. Tästä johtuen koulun alusta on jäänyt sellainen fiilis että koulua on viikonloppuisin ja viikolla on lomaa. Lukukauden loppuajaksi tahti ilmeisesti kuitenkin muuttuu tuttuun ma-pe kouluviikkoon. Kävimme lomien aikana muiden suomalaisten kanssa parilla matkalla joista kerron enemmän seuraavassa päivityksessä.

Koulun kampuksella sijaitsee lähes kaikki tarvittavat päivittäiset palvelut kuten ruokakauppa, kioski, pari kahvilaa sekä useampi ruokala. Kampukselta löytyy myös melko laajalti urheilumahdollisuuksia kuten koripallo-, tennis ja sulkapallokenttiä, jalkapallokenttä sekä jouksurata. Tässäkin suhteessa täytyy ihmettellä kiinalaisten ripeää rakennustahtia: asuntolamme viereen on ilmestynyt noin 4 viikon aikana tyhjästä 6 uutta tenniskenttää, ja useampi koripallokenttä. Kampuksen palveluissa huomaa myös hauskoja kultuurieroja: esimerkiksi kampuksen ruokakaupasta saa halutessaan ostaa alkoholijuomia, mm. kirkasta viinaa hintaan 0,5-1 euroa pullo. Voin vain kuvitella mitä Lappeenrannassa seuraisi tällaisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti