maanantai 6. syyskuuta 2010

Day 1


Ni hao! Tämän blogin tarkoituksena on toimia matkapäiväkirjana vaihtovuoteni aikana Pekingissä ja muuallakin mihin matka vie. Samalla blogi korvaa myös pakollisen matkaraportin mikä perinteisesti tehdään vasta vaihdon jälkeen. Saavuin tänään Pekingiin, joten nyt on hyvä aika aloittaa tarinointi.

Vaihto Kiinaan on ollut suunnitelmissani jo parin vuoden ajan. Kiinassa minua kiehtoo erityisesti sen kulttuuri sekä kasvava merkitys maailmankartalla. Yksi kriteeri vaihtokohteelleni oli myös mahdollisuus oppia uusi kieli josta olisi hyötyä tulevaisuudessa. Kiinan vaihtokohteet antavat tähän oivan mahdollisuudet koska opintoihin kuuluu ainoastaan Kiinan kieltä ja kulttuuria, joita opiskellaan 20 tuntia viikossa. Edessäni on siis melko erilainen vuosi myös opintojen osalta. LUT:n vaihtokohteita oli tänä vuonna Kiinassa kuudessa eri kaupungissa. Peking oli minulle Kiinan pääkaupunkina kiinnostavin kohde. LUT:n yhteistyöyliopisto Pekingissä on Beijing University of Chemical Technology (BUCT).

Haku vaihtoon alkoi jo alkuvuodesta ja päättyi helmikuun lopulla. Lopulliset tulokset vaihtoon valituista ilmoitettiin maaliskuun puolivälissä. Pian tämän jälkeen lähetettiin hakemukset kohdeyliopistoon. Kiinaan ei kaikeksi onneksi tarvinnut lähettää muuta kuin yksi ainoa lomake. Muutamaa viikkoa myöhemmin BUCT:sta tuli hyväksymiskirjeet joita vastaan sai hakea Kiinan viisumia Kiinan konsulaatista Helsingistä. Viisumia varten täytyi tehdä myös kattava terveystarkastus.

On hyvä huomioida että konsulaatti ei hyväksy enää viisumihakemuksia postitse eikä myöskään postita valmiita viisumeita. Tätä varten ulkopaikkakuntalaisten tulisi varata viisuminhakureissua varten useampi päivä Helsingissä. Normaali toimitusaika viisumille on 4 päivää, mutta rahalla prosessia voi tokia nopeuttaa. Itse maksoin 33 € lisähintaa jotta sain viisumin seuraavana päivänä hakemuksesta. Tarkemmat lisähinnat löytyvät konsulaatin sivuilta. Koska oleskelen Kiinassa yli puoli vuotta, sain X-tyypin viisumin joka on voimassa vain kuukauden Kiinaan saapumisen jälkeen, mutta jota vastaan saa lunnastettua oleskeluvan paikan päältä.

Rokotuksista Kiinaa varten kannattaa hankkia ehdottomasti ainakin hepatiitti A+B rokotteet jotka ovat välttämättömiä suuressa osassa Aasiaa. Molemmat rokotteet sisältävään sarjaan kuuluu 3 rokotetta jotka maksavat hieman yli 40€ /kpl. Itse otin myös terveydenhoitajan suosittelemat 2 rokotetta Japanin aivokuumetta vastaan joilla oli valitettavasti hyvin suolainen hinta: 130 €/ kpl. Rokotuksiin kannattaa siis varata rahaa.

Tietopaketin jälkeen myös hieman ensimmäisen päivän kokemuksista. Paikallinen ruokakulttuuri yllätti heti moninaisuudellaan: menimme parin muun suomalaisen vaihtarin kanssa yliopiston lähellä sijaitsevaan ravintolaan. Ruoka oli oikein maukasta mutta poistuessamme ravintolasta huomasimme takahuoneen jossa oli esitteillä tuoretta vedenelävää jota voi tilata ruokalistalta: kaloja, sammakoita, kilpikonnia sekä myös täysikasvuinen hylje joka polskutteli iloisena altaassaan pahaa-aavistomattomana tulevasta kohtalostaan. No, kaikkea ei ole onneksi pakko syödä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti